Aluminium poedercoating

Aluminium poedercoating wordt jaar na jaar populairder. Steeds meer bedrijven zien de mogelijkheden en laten producten poedercoaten. Maar wat is poedercoaten precies? Hoe gaat het proces in zijn werk? En waarom zou u voor deze manier van lakken kiezen?

In dit artikel geven we antwoord op al uw vragen met betrekking tot het poedercoaten. Uniek lakwerk dat producten niet alleen mooier maakt, het beschermt ook. Ook hebben we het over de geschiedenis van het poedercoaten. Kortom, een compleet artikel over aluminium poedercoating.

Poedercoaten Eindhoven
Aluminium profielen Poedercoaten

De geschiedenis van poedercoaten

Poedercoaten wordt al decennialang gedaan. In de beginjaren ’50 registreerde Dr. Erwin Gemmer een wervelbedproces voor de verwerking van thermohardende poedercoatings. In de beginjaren werd het poedercoaten enkel ingezet voor functionele toepassingen. Denk hierbij aan het verwerken van metalen meubels, witgoed en bootaccessoires. De laagdikte die aangebracht werd was vrij dik. Nu, tientallen jaren later, is de manier van poedercoaten flink veranderd.

Er is in al die jaren veel onderzoek gedaan naar mogelijkheden om het proces goedkoper te maken, te versnellen en de laagdiktes te kunnen optimaliseren. Dit heeft geresulteerd in een andere manier van poedercoaten die tegenwoordig wordt gebruikt. We kunnen daardoor sneller en nauwkeuriger werken. Over dat proces leest u in het onderstaande gedeelte meer.

Het proces van het poedercoaten van aluminium producten

De  aluminium producten die we bij Boma Coating poedercoaten zijn uiteenlopend. Van wandprofielen voor in de bouwsector tot aluminium plaatwerk. Producten worden door klanten afgeleverd of door onze transportpartner opgehaald en tijdelijk opgeslagen in ons eigen magazijn. Er wordt van kleur naar kleur gewerkt. Zo kunnen we beginnen met donkere kleuren en worden deze naarmate de week vordert steeds lichter. Andersom is vanzelfsprekend ook mogelijk. Deze planning is iedere week weer anders.

Het poedercoaten begint pas na een behandeling in verschillende procesbaden. In deze baden wordt het aluminium bewerkt en gereinigd, dit is noodzakelijk om de producten te voorzien van een duurzame laklaag. Bij Boma Coating stellen we hoge kwalitatieve eisen, daar hoort een uitgebreid behandelingsproces bij. Om ervoor te zorgen dat bepaalde gehaltes binnen de norm blijven, worden de procesbaden met enige regelmaat gecontroleerd.

De lakstraat

Nadat de aluminium producten zijn voorbehandeld in de procesbaden, gaan ze naar de lakstraat. Dit is het startpunt van het aluminium poedercoaten. De onderdelen worden opgehangen aan de rails en manoeuvreren vervolgens geautomatiseerd door enkele machines heen. Deze machines voorzien de producten van een laag poeder in de gewenste kleur.

Na het aluminium poedercoaten zelf gaan de producten door de oven. Door de hitte smelt het poeder en wordt dit omgezet in een mooie laklaag. Het enige wat dan nog rest is het afkoelen en verpakken.

Voordelen van poedercoaten

Het poedercoaten brengt een aantal voordelen met zich mee ten opzichte van het traditionele natlakken van aluminium producten. Door deze voordelen zijn steeds meer organisaties gaan geloven in de kracht van aluminium poedercoating. Wij begrijpen dat natuurlijk.

Slijt-, slag- en stootvast
Een product voorzien van een laklaag is slechts het begin. Deze producten zijn, bijvoorbeeld in de bouw, jarenlang zichtbaar. De aluminium producten worden geplaatst aan de buitenzijde van woningen of in huishoudelijke apparaten verwerkt. Door voor het poedercoaten te kiezen zijn deze slijt-, slag- en stootvast.

Langdurig drogen is niet nodig
Zodra de producten uit de lakstraat komen, zijn deze droog. We kunnen deze vervolgens direct meegeven aan een transportpartner of op laten halen door u als klant. Hierdoor behoren spoedklussen ook tot de mogelijkheden.

Onderhoudsarm
Aluminium producten die gecoat zijn, zijn onderhoudsarm. De laag poedercoating maakt het product vloeistof- en vuilwerend. Om de kleur en glans zo goed mogelijk te beschermen tegen weersinvloeden, is het wel belangrijk om deze regelmatig te reinigen.

In iedere kleur leverbaar
De producten kunnen in vrijwel iedere RAL kleur gecoat worden (mat, zijdeglans en structuur). Inmiddels zijn er ook veel alternatieve kleuren op de markt. Dit maakt het interessant voor iedere onderneming. Of u nu in de bouw zit, producten ontwikkelt of ergens anders aluminium voor wilt poedercoaten, wij zorgen ervoor dat het naar wens is en aansluit op de rest van het product of de huisstijl.

Kwaliteit en Qualicoat

Ook in de wereld van aluminium poedercoating kennen we verschillende keurmerken. Bij Boma Coating werken we onder het label van Qualicoat. Dit is een wereldwijde kwaliteitsorganisatie die toeziet op de kwaliteit van lakwerk en poedercoating op aluminium producten. Deze organisatie komt meermaals per jaar langs om te controleren of we ons aan de procedures houden. Zij nemen ook kleurmonsters, doen daar testen mee en beoordelen ons op ons werk. Het bezoek wordt vooraf niet gemeld.

Vanwege de kwaliteit van onze eindproducten en de door ons uitgevoerde controles, mogen we onder het label van Qualicoat werken.  De kwaliteit van de procesbaden, de lakstraat, ovens, ze worden allemaal regelmatig gecontroleerd. Bij Boma Coatings hebben we maar één doel: het beste eindresultaat mogelijk maken voor onze klanten.

Specialist van poedercoaten op aluminium producten

Bij Boma Coating hebben we onszelf gespecialiseerd in het poedercoaten van aluminium producten.  Het voordeel voor onze klanten zit ‘m in de kennis op de werkvloer. Onze specialisten denken met u mee en weten direct wat niet en vooral wel mogelijk is. Hierdoor kunnen we de doorlooptijd voor u als klant verkorten en de gewenste kwaliteit leveren.

Door de moderne lakstraat zijn we in staat zowel kleine als grote aluminium producten en aantallen te poedercoaten. Door onze ervaring kunnen we uw producten ook direct verzendklaar maken voor (inter)nationale leveringen aan de eindklant.

Kennismaken?

Boma Coating is dé specialist als het aankomt op het poedercoaten van aluminium plaatwerk en producten. Uw producten, ons lakwerk. Door de controles en Qualicoat label weet u dat u op ons kunt bouwen.

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Neem direct contact met ons op om een vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen!